Projekt ogólnomiejski NR 101:

ul. Bonarka z miejscem odpoczynku mieszkańców

Edycja Budżet Obywatelski 2018

Projekt ogólnomiejski

Realizacja projektu odbywać się będzie w przestrzeni ogólnodostępnej.

Lokalizacja

Główna lokalizacja: ul. Bonarka, numer działki 47/2, obręb 30, Podgórze

Opis projektu

Projekt zakłada stworzenie całkowicie nowej przestrzeni dla Mieszkańców na działce gminnej. Dotychczas, wskazany teren był ogrodzony i w dużej części zaniedbany. Zakładam, że to miejsce będzie wspaniałą okazją do spotkań z sąsiadami, spędzenia czasu z rodziną, czy odpoczynku. W okolicy  nie  ma  żadnego  miejsca, gdzie piesi, czy Mieszkańcy mogliby chociaż na  chwilę  przysiąść na odpoczynek. Znajduje się tu dużo firm i biurowców, w związku z czym występuje duży ruch pieszych. Z terenu będą mogli korzystać mieszkańcy  i przyjezdni  odpoczywając na ławce, czy huśtawce lub podczas gry w szachy. Miejsce tętnić będzie życiem, także ze względu na atrakcyjne propozycje dla najmłodszych. Planuje się wykonanie elementów małej architektury w postaci np. szczudeł, pieńków do skakania, placu doświadczeń, wbudowanej trampoliny. Stół do ping-ponga oraz piłkarzyki to wspaniała atrakcja zarówno dla małych, jak i dużych. Całość dopełni nasadzona roślinność. Dla utrzymania spokojnego charakteru okolicy, większość sprzętów będzie wykonana z drewna.

 

UZASADNIENIE PROJEKTU

Faktem jest, iż na całej długości ulic Bonarka i Łagiewnickiej nie ma ani jednej ławki, czy kosza na śmieci. Należy to zmienić, choćby ze względu na to, iż okolica rozwija się zarówno pod względem tworzenia nowych miejsc pracy, ale także budowy nowego osiedla mieszkaniowego. Wszyscy wiemy, że życie w dużych miastach sprzyja anonimizacji. Ludzie żyjący i mieszkający obok siebie często się nie znają. Powstałe miejsce będzie ważnym punktem  jednoczącym mieszkańców  i  okazją do spędzenia wspólnego czasu, nie tylko przez rodziny z dziećmi, ale także pozostałych mieszkańców Krakowa. Ludzie  spotkają się na partyjkę gry w szachy, ping- ponga, czy rozgrywkę w piłkarzyki. Miejsce pozwoli rodzicom na spokojne zrobienie zakupów na Targu Ekosfera Mateczny, a osobom zmierzających do Punktu Obsługi Klienta Tauron na odpoczynek. 

Pomysł zrodził się z uwagi, iż w proponowanej okolicy brakuje takiego miejsca. Najbliższy plac zabaw znajduje się około 20-25 min pieszo. Aby dotrzeć do niego, należy przejść przez ruchliwe Rondo Matecznego. Punkt Obsługi Klienta Tauron także jest oddalony o 10- 15 min od przystanku. Trasa ta jest męcząca  dla starszych osób, dlatego uważam, że takie miejsce jest potrzebne.

 

Kosztorys
Nazwa Opis Koszt
Projekt plus wykonanie planowanego zadania Powstanie projektu, rewitalizacja terenu oraz nasadzenie roślin, zakup i montaż ławek, koszy na śmieci, elementów małej architektury, stołów do ping- ponga, szachów, piłkarzyków. 250 000,00 PLN
250 000,00 PLN
Harmonogram działań
Nazwa Opis Data
Powstanie projektu, wyłonienie wykonawcy I- II kwartał 2019
Realizacja projektu Rewitalizacja terenu. Zakup sprzętów i właściwe wykonanie projektu III- IV kwartał 2019

Galeria

Charakterystyka długoterminowych skutków: Zagospodarowanie skweru na trasie uczęszczanej przez licznych przechodniów wpłynie znacznie na poprawę atrakcyjności okolicy. Ulica, na której nie ma miejsca na odpoczynek w drodze do pracy czy na zakupy zyska zielone miejsce na przerwę, czy chwilę relaksu na świeżym powietrzu.
250 000,00 PLN
kwota potrzebna do realizacji
Udostępnij na facebooku

×