Program profilaktyczny o zdrowym odżywianiu dla przedszkoli
Edycja Budżet Obywatelski 2018 Projekt ogólnomiejski - dotyczy całego obszaru Realizacja projektu odbywać się będzie w przestrzeni ogólnodostępnej.
Lokalizacja
Główna lokalizacja:
Dodatkowe lokalizacje: 63 krakowskie przedszkola samorządowe
Opis projektu
Projekt ten będzie realizowany na terenie gminy Kraków. Realizacja będzie odbywała się w przestrzeni ogólnodostępnej. Ilość przedszkoli zadeklarowana w udostępnieniu lokalu do przeprowadzenia warsztatów to 63. Nabór do grup w planowanym przedsięwzięciu jest w założeniu otwarty. Promocja wydarzenia będzie odbywała się poprzez stronę internetową, kampanię w sieci, promocję w przestrzeni wokół przedszkoli - tak aby informacja miała szansę dotrzeć do wszystkich zainteresowanych. Otwarty nabór dotyczy wszystkich dzieci przedszkolnych w wieku od 4 do 6 roku życia zamieszkałych na terenie Gminy Miejskiej Kraków oraz ich rodziców.
Warsztaty będą różnorodne (2 godziny lekcyjne edukacji dla rodziców) oraz 3 godziny lekcyjne warsztatów kulinarnych; dla rodziców z dziećmi). Warsztat kulinarny będzie oferowany z dwoma opcjami terminu w każdym z miejsc - aby uczynić możliwym uczestniczenie w wydarzeniu wszystkim zainteresowanym.
Ilość rodziców mogąca odbyć warsztat w jednym z miejsc (w jednym z przedszkoli) to maksymalnie 40 osób. Ilość uczestników warsztatów w drugiej części to 20 rodziców i ich dzieci, łącznie nie więcej niż 40 uczestników na jeden warsztat kulinarny. Łącznie w jednym miejscu odbywa się jeden warsztat dla rodziców, oraz dwa warsztaty kulinarne dla rodziców i ich dzieci zaproponowane w dwóch różnych terminach.
Po zakończonych warsztatach uczestnicy otrzymają certyfikat potwierdzający udział w zajęciach. (i rodzice, i dzieci).
Cele Programu:
- poszerzenie świadomości dzieci, a w szczególności ich rodziców o tym co tak naprawdę jedzą, co te produkty w sobie zawierają
- nauka czytania i analizowania etykiet na produktach
- nabywanie wiedzy i umiejętności dbania o własne zdrowie poprzez odżywianie
- propagowanie zdrowego stylu życia u dzieci i ich rodzin
- zrozumienie potrzeby prawidłowego żywienia
- poznanie i wdrażanie przepisów zawierających zdrowe produkty do codziennej diety
- zastępowanie niezdrowej żywności - zdrowymi (i smacznymi!) produktami
Co będzie odbywać się na warsztatach?
Na warsztatach dzieci wraz z rodzicami będą przygotowywać zdrowe posiłki i poznawać smak potraw i produktów inne niż te, które dotychczas spożywali, a przy tym się świetnie bawić. Mamy świadomość, że w niektórych przypadkach może być ciężko przekonać rodziców do zmiany ich dotychczasowych nawyków, ale będziemy chciały uświadamiać ich, co zawierają produkty, które jedzą oni oraz co podają swoim dzieciom. Chcemy, aby rodzice byli świadomi co tak naprawdę kryje się za różnego rodzajami batonami, chipsami, niezdrowymi przekąskami, soczkami czy zupami w proszkach. Chcemy również pokazać rodzicom, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie i niesmaczne – a wręcz przeciwnie.
Warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców
Kolejnym elementem naszych działań będą warsztaty kulinarne, na które zapraszać będziemy rodziców wraz ze swoimi pociechami. Oprócz teoretycznej wiedzy, chcemy aby dzieci przy pomocy rodziców poznały przepisy i nauczyły się gotować konkretne potrawy. Dania/przekąski będą dobierane tak, aby były przede wszystkim zdrowe, przystępne cenowo, łatwe do przygotowania i smaczne. Chcemy uświadomić poprzez działanie, że przygotowanie zdrowych posiłków nie musi być czasochłonne oraz bardzo kosztowne, a już dzieci w wieku przedszkolnym są w stanie dużo pomóc w przygotowaniu potraw. Takie zajęcia pomogłyby nie tylko w zmianie nawyków żywieniowych, ale też mogłyby uświadomić rodziców, że również przy wspólnym gotowaniu można nawiązywać więź z dzieckiem i poświęcić mu czas.
Strona Internetowa
UZASADNIENIE PROJEKTU
Dlaczego nasz program jest ważny?
Podstawowym pytaniem, które możemy sobie zadać, jest to dlaczego w ogóle nasz program jest ważny i warto go zrealizować. Wiadomym jest, że prawidłowe odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników zapewniających optymalny rozwój dziecka. Dodatkowo prawidłowe żywienie pozwala na obniżenie ryzyka chorób, w tym np. infekcji, a także ryzyka wystąpienia alergii czy chorób dietozależnych takich jak cukrzyca czy choroby układu krążenia. Te choroby to tylko kilka popularnych konsekwencji otyłości wśród dzieci. Cała lista konsekwencji złego odżywiania, prowadzących do otyłości, znajduje się w tabeli (załącznik 1). Musimy zwrócić również uwagę na fakt, że konsekwencjami otyłości nie są tylko choroby somatyczne, ale również liczne problemy emocjonalne i psychospołeczne takie jak niska samoocena otyłego dziecka, izolacja społeczna, depresja. Ilość konsekwencji, które niesie za sobą otyłość wskazuje nam na to jak ważny problem społeczny staramy się rozwiązać. Co więcej, problem ten nie dotyczy wcale znikomej ilości dzieci w Polsce. Statystyki pokazują nam, że złe odżywianie dotyczy całkiem sporej ilości Polaków. Po pierwsze według badań (Szponar, Sekuła, Rychlik 2003) aż średnio 7,2 % dziewczynek oraz 8% chłopców w wieku od 1-18 lat ma nadwagę, a 4,6% dziewczynek i tyle samo chłopców zmaga się z otyłością.
Nazwa | Opis | Koszt |
---|---|---|
Stworzenie programu | Stworzenie warsztatów, zgromadzenie i przegląd literatury przedmiotu. Przygotowanie prezentacji, przepisów, materiałów pomocniczych. | 2 000,00 PLN |
Rekrutacja trenerów | Weryfikacja aplikacji i rozmowy rekrutacyjne | 1 000,00 PLN |
Strona internetowa + grafika | Zatrudnienie informatyka i grafika komputerowego | 4 000,00 PLN |
Warsztaty dla rodziców | 2 trenerów, 2 godziny lekcyjne w jednym przedszkolu. 1 termin spotkania. | 25 200,00 PLN |
Warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców | 2 trenerów, 3 godziny lekcyjne w jednym przedszkolu, 1 termin spotkania | 75 600,00 PLN |
Produkty spożywcze do warsztatów kulinarnych | Produkty spożywcze, akcesoria (noże plastikowe, talerze itp.) | 30 000,00 PLN |
137 800,00 PLN |
Nazwa | Opis | Data |
---|---|---|
Etap wstępny | Przygotowanie strony internetowej, przygotowanie warsztatów, | Styczeń 2019r |
Przeprowadzanie warsztatów | rekrutacja -ciągła, ustalenie harmonogramów, warsztaty edukacyjne, warsztaty kulinarne w przedszkolach | Luty-Czerwiec 2019 r. oraz Wrzesień-Listopad 2019 r. |
Zakończenie | Ewaluacja, wnioski na przyszłość, wydawanie certyfikatów | Grudzień 2019r |